Antarctica, deel 1 - Reisverslag uit McMurdo Station, Antarctica van langegj - WaarBenJij.nu Antarctica, deel 1 - Reisverslag uit McMurdo Station, Antarctica van langegj - WaarBenJij.nu

Antarctica, deel 1

Door: GJ

Blijf op de hoogte en volg

28 Februari 2010 | Antarctica, McMurdo Station

Maandag 15 februari 2010
´s morgens Ushuaia te voet verkend. ´s middags in het B&B een Duits stel ontmoet die dezelfde cruise hebben, samen gaan we naar de boot. Check in en deel mijn cabine met Edward, een man uit Hong Kong. We krijgen een welkomsttoespraak in de Observation Lounge en daarna een lifeboat-test. Ga naar de scheepsarts voor een pleister tegen eventuele zeeziekte. Heb gedurende de hele reis ook nergens last van gehad. Aan boord zijn 75 mensen, veel Amerikanen en 5 andere Nederlanders.

Dinsdag 16 februari 2010
Zeer slecht geslapen met een op en neer gaande boot, en het is slechts windkracht 4. Aan boord krijgen we lezingen en films over Antarctica van de expedition-crew. ´s avonds nog even naar de bar gegaan waar ik in gesprek raak met Claudio en Jim, 2 Amerikanen met Europese roots. Samen met Jim sluit ik de bar om 23.00

Woensdag 17 februari 2010
Wederom lezingen en het expeditieplan van de komende 10 dagen wordt verteld. Zit bij het diner aan tafel bij een gezellig Amerikaanse familie. ´s avonds spotten we de eerste walvissen, je ziet de ene na de andere ´blow´ uit hun blowholes komen. Gaaf om te zien en soms te horen!!

Donderdag 18 februari 2010
Om 5.30 opstaan voor de eerste landing: Met zodiacs gaan we naar Deception Island, behorend tot de South Shetland eilanden die net voor Antarctica liggen. We hebben een hike naar de top van een heuvel met mooie uitzichten over de baai. Het is best zwaar: steil en veel wind. We doen deze morgen weer een landing aan de andere kant van de baai: de resten van een voormalig walvisstation zijn nog te zien. Zie enkele pinguins en zeehonden op het strand en spot in de verte de eerste ijsberg. ´s middags doen we een landing op Livingston Island, op Hannah Point. Hier nestelen duizenden pinguins (en dat is te ruiken ook, overal pinguin-shit) en een tiental zeehonden rust hier uit. De pinguins zijn echt grappig en nieuwsgierig! We zien 2 soorten: de Gentoo en chinstrap pinguin. Ook zien we 4 verschillende soorten zeehonden: crabeater, fur, leopard en southern elephant seal. ´s avonds spotten we vanaf de boot weer walvissen. Ga nog even de bar in. Jim en Claudio zijn er en 3 Duitse dames komen ook nog. Barman Ruben speelt gitaar en het was heel gezellig!

Vrijdag 19 februari 2010
Bij het wakker worden zie ik vanuit mijn raam diverse ijsbergen, echt schitterend!! Na het ontbijt landen we op Gourdin Island: wederom duizenden pinguins. Doe een hike naar de top van een heuvel en de uiztichten zijn echt heel mooi! Het weer is dan ook goed! ´s middags varen we de Antarctic Sound op, zeer spectaculair met honederden ijsbergen!! Met de weerkaatsingen van de zon zorgt dit voor mooie panorama plaatjes!! We doen nog een Zodiac cruise en we vinden een klein landingsplaatsje: niet officieel, maar toch de eerste voet aan wal gezet op het vaste land van Antarctica! ´s avonds lachen als tientallen pinguins vanuit het water proberen om een ijsberg op te springen, een paar lukt het maar. Er worden ook nog wlavissen (humpback whales gespot, gaaf! Ga nog wat drinken in de bar, er zijn maar een paar mensen waaronder natuurlijk Claudio en Jim. Wat een gave dag was dit!!!

Zaterdag 20 februari 2010
Wordt wakker met mist, maar die klaart gelukkig op. We doen een zodiac cruise naar Cierva Cove. Cruisen tussen de ijsbergen en schotsen met zon en een strakblauwe hemel. We spotten 4 humpback whales. Helaas zijn ze lui en komen maar af en toe boven water. Maar het zien en horen van het water spuiten uit hun blowhole is geweldig! Zie ook nog 2 crabeater seals luieren op een ijschots recht voor onze neus. Ze kijken ons aan met een blik van: wie zijn jullie en wat moeten jullie hier? ´s middags varen we door de Gerlache Strait, ook weer heel mooi! Na het diner hebben we een avondlanding in Neko Harbour: de eerste officiele landing op het vaste land van Antarctica! We doen een hike naar de top van een heuvel met schitterende uitzichten over de baai en op een gletsjer. Er is gekraak en met donderend geraas stort een stuk ijs van een berg: gaaf om te zien en horen! De ondergaande zon zorgt voor prachtige plaatjes!! Bij terugkomst op de boot ga ik toch nog even naar de baar voor een afzakkertje en toast op deze geweldige dag samen met de expeditieleiding en natuurlijk Claudio en Jim en de Duitse dames komen ook

• 28 Februari 2010 - 18:25

Kg:

Mooi verhaal lange, dat moet wel gaaf zijn geweest die walvissen. Wij hebben ze gemist destijds in Canada!

• 28 Februari 2010 - 20:56

Jill:

Al een mooi dagboek zeg. Ben benieuwd naar de laatste dagen en natuurlijk wil ik graag die foto´s zien!

• 01 Maart 2010 - 07:28

Ellen:

geweldig verslag. Ben benieuwd naar de foto's. Moeten prachtig zijn. Walvissen spotten is inderdaad geweldig.
    Veel plezier nog!!