Antarctica, deel 2
Door: GJ
01 Maart 2010 | Antarctica, McMurdo Station
Zondag 21 februari 2010
Om 6.00 worden we gewekt voor spectaculaire uitzichten op het Neumayer Channel. De zon komt op en het is inderdaad schitterend!! We varen naar Port Lockroy, vroeger de eerste Britse basis in 1943 en tegenwoordig museum, postkantoor en souvenirshop. Dit is ook de meest bezochte plek op Antarctica. Hierna gaan we met zodiacs naar Jugla Point op Wiencke Island waar we pinguins en walvisskeletten zien. De baai is zelfs gedeeltelijk dichtgevroren na een koude nacht en veel wind. De zodiacs hebben moeite om er doorheen te komen. We cruisen nog naar een helblauwe ijsberg voordat we terug naar de boot gaan. Klets tijdens de lunch met Bob, een 81-jarige Amerikaan met veel humor. ´s middags doen we een landing op Peterman Island. Er zijn 2 wandelingen uitgezet door de expeditieleiding en ik zie voor de 1e keer Adelie Pinguins. Terug op het schip spotten we walvissen, een grote groep orca´s dit keer. Ik sluit de avond af met een naborrel in de bar, voor de verandering met Claudio en Jim. Claudio nodigt me voor de 2e keer deze reis uit om naar California te komen. Ga proberen om dat in het najaar voor elkaar te krijgen.
Maandag 22 februari 2010
We zijn ´s nachts de Antarctic Circle gepasseerd! ´s morgens spotten we een groep orca´s die op seals aan het jagen zijn. Zie prachtige blauwe ijsbergen, alhoewel het vandaag koud, bewolkt is en het licht sneeuwt. We spotten een Minke Whale, dit is een dartele, gezellige, spontane en goed uitziende walvis ;-) We hebben een zodiac cruise, maar het weer is ruig: veel wind en hoge golven en we worden behoorlijk nat. Spotten nog wat vogels en seals, maar gaan vrij snel weer terug naar de boot. In de middag doen we een landing op Pourquoi Pas Island (waarom niet?). Onderweg zien we een stuk ijsberg afbreken en door de golven die dat veroorzaakt spoelen 2 seals bijna van hun ijsschots af. Voor de expeditieleiding is dit de eerste landing ooit op Pourquoi Pas en ik ben de eerste die voet aan wal zet, zit namelijk vooraan in de 1e zodiac. Ben misschien wel de eerste mens in jaren die dat doet of misschien wel sinds de ontdekking in 1910. Als we langs het strand lopen worden we aangevallen door skua´s, dit zijn een soort grote meeuwen, waarschijnlijk omdat we te dicht bij hun nesten komen. Terug gelopen en een berg gedeeltelijk beklommen (you look like a mountain goat, volgens Bob). Schitterend uitzicht over de baai, droom een uur lang een beetje weg. Op de zodiac cruise terug naar het schip nog lachen als een ijsschots met daarop 2 pinguins roteert. Zo zie je de pinguins, zo verdwijnen ze uit het zicht en zo ploeteren ze weer om boven op de ijsschots uit te komen. ´s avonds krijgen we champagne om het overschrijden van de Antarctic Circle te vieren en met de Duitse dames (Anja en Martina, Nl-ers (Willem & Annemieke en Dirk) en natuurlijk Claudio en Jim blijven we tot 0.50 en proosten op het dek op het voor anker gaan op het meest zuidelijke punt van de trip in Margerite Bay.
Dinsdag 23 februari 2010
We doen ´s morgens een landing op Stonington Island, historisch vanwege resten van East Base (USA) en Base E (UK). De eerste vrouwen die ooit overwinterden op Antarctica verbleven hier. We doen nog een Zodiac Cruise en landing op het vaste land voordat we teruggaan naar het schip. We varen terug naar het noorden, het is 5 jaar geleden dat de Polar Star zo ver zuidwaarts is geweest. Veel expeditieleden zijn hier ook nog nooit geweest: het is dus echt een ´Exploratory Trip´. ´s middags een landing gedaan op Horseshoe Island. Hier staat de historische Base Y (Brits) die nog intact is. Alle spullen uit 1958 staan er nog inclusief voedselblikken, tijdschriften en kranten. Ook nog lachen met een zeehond: hij gaat achter 4 pinguins aan en daarna ook nog naar 3 expeditieleden die hem met vlaggestokken op afstand houden. Terug op de boot is het diner uitstekend (de gehele trip trouwens) en ´s avonds nog even naar de bar gegaan. We zien een filmpje van een eerdere cruise met een spelende walvis rondom een zodiac en foto´s van een eerdere trip naar Spitsbergen en Groenland. Gaaf!! Sluit uiteindelijk met Jim de bar, Claudio is al naar bed
Woensdag 24 februari 2010
We hebben een zodiac cruise rond de Fish islands en leggen even aan op Prospect Point. Zien en horen enkele ´ice calvings´. Een Elephant Seal blijft rond de zodiacs zwemmen, gaaf! Al begint hij wel bij 1 van de zodiacs op het rubber te bijten. Zien verder Blue Eyed Shags, een soort eenden die over het water kunnen lopen met hun vliezen. We varen naar een ijsschots waar een crabeater seal ligt te slapen, als we tegen de ijsschots aan varen, duiken er plotseling 6 zeehonden op die rond en onder onze zodiac blijven zwemmen: supergaaf!! Als ze bovenkomen kijken ze ons aan met een blik van: hebben jullie genoeg foto´s genomen of moeten we onze kunsten nog een keer vertonen? We varen verder en als we rond een eilandje varen, duiken de 6 seals weer op. Ze komen boven en zwemmen weer terug richting hun ijsschots, alsof ze willen zeggen: kom op, hierheen. We gaan nog 1 keer terug en ze geven nog een showtje weg het is weer supergaaf!!! ´s middags hebben we nog een zodiac cruise rond Mutton Cove, nog een paar mooie blauwe ijsbergen gezien en dan terug naar de boot voor een bbq op het achterdek. Het is fris, maar de zon schijnt en het uitzicht is fantastisch! Later nog veel foto´s van de ondergaande zon genomen en natuurlijk even naar de baar voor een afzakkertje. Iedereen is vrij snel weg, blijf nog met Duitse Anja over. We worden na het sluiten van de bar door barman Ruben meegenomen naar de lounge van de bemanning. Er zijn 5 Filipijnse bemanningsleden en het is heel gezellig!! Iedereen zingt karaoke en om 3.00 lig ik op bed.
Donderdag 25 februari 2010
Slaap door de wek BingBong heen en mis dus de ochtend zodiac cruise en het ontbijt. Doe overdag niet veel, we zijn nu op de terugreis en er zijn dus alleen nog maar lezingen, films en evaluaties. ´s avonds zien we nog 2 humpback whales die met hun staarten op het water slaan: gaaf! ´s avonds toch maar even naar de bar. Het is niet druk, er staat een sterke wind. Blijf over met Jim, Claudio is al slapen.
Vrijdag 26 februari 2010
De boot gaat flink op en neer. ben nog steeds niet zeeziek geworden. Volg wat lezingen en zie een film. ´s avonds een feestje van de Duitse Martina die jarig is, blijf uiteindelijk met haar en Jim over in de bar (het wordt eentonig, haha)
Zaterdag 27 februari 2010
Slecht geslapen, boot gaat erg op en neer. Bij het ontbijt gaan een paar mensen onderuit. ´s middags windkracht 9 op de Drake Passage, metershoge golven raken zelfs de brug! Blijf de meeste tijd in de hut, waar laden uit de kasten vallen en stoelen omvallen: het is echt heftig! ´s avonds wordt het iets rustiger en er is een afscheidsborrel met de bemanning en expeditieleiding. De naborrel is ook gezellig en ik sluit met Claudio en Jim de bar. Ruben neemt ons nog mee naar de lounge van de bemanning, waar we nog karaoke zingen: Mooie afluiter van de trip!!
Zondag 28 februari 2010
Afscheid genomen van iedereen en e-mailadressen uigewisseld. Kan alleen maar zeggen dat het een fantastische trip was: leuke mensen, toffe bemanning en expeditieleiding, uitstekend eten!!
Wordt in Ushuaia opgepikt door Jeremias van mijn B&B. Blijf hier nog 1 dag. Doe niet veel meer: bijslapen en de stad in om iets te eten. Maandag 1 maart vlieg weer terug naar Nederland.
Maandag 22 februari 2010
Zaterdag 27 februari 2010
Zondag 28 februari 2010
01 Maart 2010 - 14:33
KG:
Ben ik weer de eerste, maar ja zit ook met mijn neus op mun mailbox..
Hier niet veel nieuws, Gin kabinet meer, man neer geschoten op de Maaspoort, Giro 555 is weer open maar dan voor Chili, Erik gaat morgen naar de zandbak, Lowlands is binnen 8 dagen uitverkocht (we zijn erbij), Den Bosch heeft sinds jouw vertrek geloof ik 1 punt gehaald, M-side.com bestaat niet meer. Peter vd Berg laat de hond voort uit in een Sparta Trainingspak, Wij hebben een nieuwe Hond 'Nullah' , Portsmouth is zo goed al Failliet....en nog wa dingen. Spreek je snel!! -
01 Maart 2010 - 14:44
Kris:
Weer een leuk verslag, als ik het zo lees was het erg gaaf. Ben benieuwd naar de foto's. Spreek je in NL wel weer.
Gr.
Kris -
01 Maart 2010 - 14:56
RobbieFCDB:
Weer een leuk verslagje Lange.
Hadden ze ook een bar op die boot? -
01 Maart 2010 - 17:43
Jill :
zo te lezen heb je je goed vermaakt op die boot. Hopelijk is je vlucht ook goed gegaan. -
02 Maart 2010 - 08:55
Ellen:
Het zit er dus alweer op. Gaat snel he. Ik zie de foto's vast wel een keer.
Groetjes Ellen -
02 Maart 2010 - 11:12
Hanneke:
Iedere keer leuk je verslagen te lezen, ook deze reis geslaagd (in ieder geval om te lezen!)
Tot snel!
02 Maart 2010 - 13:54
William:
Ben je niet met een zodiac het water opgegaan,dat lijkt me nou juist zo leuk....? -
02 Maart 2010 - 14:58
Felicia:
Ha Big Explorer Gerry!
Het klinkt echt super!!! Maar ik hoor de rest van de verhalen incl. vunzige details a.s. vrijdag van je!
Groetjes!
02 Maart 2010 - 17:02
Coen En Geby:
Sakkerjus, Lange!!! Tja, deze trip blijft bij mij nog op mijn lijstje staan... Heel vet, lijkt me echt geweldig!!!
Pakken ze oe nie meer af, makker. Tot wederhoren en nog veul plezier!!! -
02 Maart 2010 - 17:02
Pakken ze oe nie meer af, makker. Tot wederhoren en nog veul plezier!!! -
02 Maart 2010 - 17:03
Sorry, helaas... Geen derde keer!!! Ha-ha -
03 Maart 2010 - 13:32
Jo.5061@hotmail.com:
Gert-jan ik heb genoten van jou reisverslag. Lijkt me prachtig. Jim is wel jou drinkmaatje geworden is het niet?. Stuur eens wat foto's, want morgen gaan wij naar italie, gr Jo -
08 Maart 2010 - 14:09
Rauf:
Goed gedaan Lange, gij gaat de geschiedenisboeken in.